Loading...

❤ Rádi Vám pomůžeme s objednávkou po telefonu : +420 776634912 - po-pá 9:00-16:00 ❤

×

Stýská se vám po vánočních trzích?

20.12.2020 18:51

Stýská se vám po vánočních trzích? Dopřejte si pochoutky i doma!

Jednou z mnoha nepříjemných novinek a omezení v roce 2020 je nemožnost pořádně si vychutnat klasické vánoční trhy (neřkuli skočit na vlak do Drážďan). Pokud na tuto tradici ale nedáte dopustit, připravili jsme pro vás recepty na svařák, langoše a trdelník - dopřejte si tyto vánoční pochutiny i v pohodlí domova!

Domácí svařák s rumem

Tento recept má grády, spolehlivě vás zahřeje a příjemně s ním překvapíte případné vánoční návštěvy.

 

Budete potřebovat:

100 ml rumu
 2 láhve červeného vína
kůru z limetky
1 pomeranč
kůru z citronu
1 kousek skořice
200 g cukru
1 vanilkový lusk
6 hřebíčků
1 muškátový oříšek
6 hvězdiček anýzu

Postup:

 

1. Do hrnce si dáme kousek kůry z pomeranče a cukr. Kůru zkroutíme a následně přidáme i šťávu z pomeranče.

2. Pak přidáme hřebíčky, kousek zkroucené kůry z limetky i citronu, vyloupnutou vanilku včetně lusku, nalámanou skořici, půl lahve vína, nastrouhaný muškátový oříšek a anýz.

3. Vše svaříme do hustoty sirupu, poté přilijeme zbytek vína a necháme 5 minut probublávat. Nakonec odstavíme a přidáme ještě 100 ml rumu.

 

Vynikající langoše ze zakysané smetany




Připravte si:

 

500 g hladké mouky
2 lžičky soli
100 ml mléka
100 ml mléka (mírně ohřátého)
100 ml zakysané smetany
1 vejce
půl kostky čerstvého droždí
půl lžičky cukru

 

A jak langoše uděláme?
 

1. Nejdříve si připravíme kvásek – v mléce rozmělníme droždí, přidáme cukr a počkáme, než vyjde kvásek.
2. Vedle smícháme vejce, zbylé mléko, kvásek, mouku a sůl.
3. Vypracujeme hladké těsto.
4. Těsto vložíme do ledničky, kde ho necháme kynout celou noc.
5. Z těsta odebíráme menší kousky a vytváříme rukama co nejtenčí placky.
6. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova – langoše jsou hotové raz dva, je třeba na ně dávat pozor, aby se nespálily.
7. Podáváme podle chuti - se smetanou, sýrem, česnekem, slaninou...

Pravý staročeský trdelník


Ingredience:

250 g hladké mouky
20 g droždí
půl lžičky cukru
2 žloutky
40 g másla nebo Hery
250 ml mléka
sůl
1 bílek na potřeníněco na obalení - krupicový cukr, sezam atd.

Kuchtící postup

1. Z poloviny mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Vzešlým kváskem a zbylým mlékem smíchaným s rozpuštěným tukem a žloutky zaděláme těsto tuhé jako na koláče a dáme je vykynout.
2.  Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, vyválíme proužky asi 30 cm dlouhé a volně je ovineme kolem plechových trubiček (dají se koupit za cca 50 Kč, případně šikovný domácí kutil vyrobí), aby byly mezi proužkem malé mezery.
  3. Trubičky s vinutým těstem rolujeme po válu až se proužky těsta zploští a zaplní mezery. Trdelníky pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout.
4. Pak je potřeme rozšlehaným bílkem, obalíme a upečeme.

 

Trdelníky chutnají nejlépe čerstvé. Neobalujte je zespoda, snadno se připálí.

Přejeme dobrou chuť a klidné prožití vánoc!